Vass Sándor készített 2022-ben egy Primo-hoz csatlakoztatható kártyát, amely lehetővé teszi a rajta lévő 512 kB-os EEPROM-ból programfájlok betöltését a Primo memóriájába, vagy akár ROM változat indítását a gép eredeti belső ROM-jának helyén.

Használat előtt a kártyán lévő EEPROM-ot (flash memóriát) fel kell tölteni a szükséges Primo programokkal vagy ROM tartalmakkal; ezt a folyamatot egy Windows eszköz, az mcromgen.exe generátor program segíti. Ennek bemenete egy kitöltött konfigurációs fájl (rögzített formátumú .plst file), ami definiálja az EEPROM-ba kerülő programokat; kimenete pedig az ezeket tartalmazó .mcrom kiterjesztésű bináris fájl. Az EEPROM-ba kerülő programok között lehetnek tehát ROM tartalmak (.rom fájlok), kazetta formátumú programok (.ptp fájlok), vagy lemezes formátumú programok (.pri fájlok). A konfigurációs fájl elkészítését egy template segíti.

Az EEPROM tartalma egyrészt egy betöltő firmware (firmware-boot.bin), másrészt pedig (1000H hexa címtől) az mcromgen.exe által generált .mcrom bináris fájl tartalma (azaz a konfigurációs fájlban megadott ROM tartalmak és programok). A betöltő firmware a konfigurációs fájl által leírt programokról egy menüt rajzol ki, ebben a nyilakkal vagy az AY illetve ÉÁ gombokkal lehet navigálni. A program betöltése a Return gombbal történik.

A menüt tartalmazó képernyő

A fejlesztés forrásai megtalálhatók a következő helyeken:

A GitHub-on található tartalmak a következők:

A kapcsolási rajz

Jellegzetességek:

Itt másolatként megtalálhatók a Github-ról 2023 októberében letöltött források (ZIP fájl).

(Vass Sándor alapján)