RÖVID BEMUTATÁS

A Hall billentyűzet valamikor '86 körül született meg, mert valamilyen komolyabb billentyűzetet szerettem volna a Primohoz. A munkahelyemen (Telefongyár számítástechnikai fejlesztés) volt egy rakás régi, kidobásra ítélt numerikus keypad, amelyekben TÁKI gyártmányú ( RAFI licensz) HALL érzékelős nyomógomb volt. Ezek a következőképpen működtek : a HALL érzékelő mágneses hatásra változtatja az ellenállását. A nyomógombban egy mágnes mozog az érzékelő előtt (a rugó ellenében) Lenyomáskor a mágnes az érzékelő elé csúszik, és annak az ellenállása lecsökken. A nyomógombban lévő IC, vagy tranzisztor ebből TTL szintű jelet csinál. Ezek a TTL jelek voltak elvezetve , egy az eredeti kapcsolási rajz szerint megépített Primo billentyűzet elektronikára. Tehát a 75150-es multiplexerek bemenetére TTL szintű jelek kerültek, így gyakorlatilag nem változik a működés jellege. Természetesen mechanikus gombokkal is ugyan ilyen jól meg lehetett volna épiteni, de nekem akkor csak ilyen drágább gombjaim voltak (ingyen). A kiosztáson némileg változtattam, volt SHIFT-LOCK, és külön kurzormozgató mező is. A SPACE egy műanyag lemezcsík volt, technokollal felragasztva, 3 egymás melletti gombra (ez mindig leesett, a képeken sincs rajta). A gombok egymáshoz voltak ragasztva valamilyen műgyantás ragasztóval, már nem emlékszem hogy milyennel, talán Araldit-tal. Az elektronika egy nagyméretű ( dupla ESZR) kísérleti (raszter) panelon volt megépítve. Ezért a sok beforrasztott vezeték a képen, amitől kevéssé látszik a panel. Természetesen egy külön hálózati 5 V-os tápegység is kellett, mert a fogyasztása kb. 1 A, amit a Primo tápegysége már nem tudott volna elviselni. az egész szerkezet egy HUNOR 188-as EMG tranzisztoros számológép billentyűzetének dobozába került beépítésre. Ez egy masszív alumínium (öntvény keretes) doboz, ami kellő mechanikus alapot ad az egésznek. A 10 db vezeték egy szalagkábellel és dugaszolható csatlakozóval megy a Primo dobozához, amelyben még egy mikrokapcsoló volt beépitve, mely lekapcsolta a Primo eredeti billentyűjét, a tápfeszültség kikapcsolásával.

 

 

KICSIT RÉSZLETESEBBEN

Egy Hunor-158 (EMG gyártmányú) germánium tranzisztoros-Nixie csöves számológép klaviatúra dobozába (jó masszív alu öntvény) került beépítésre. A képeken hiányzik a Space billentyű hosszú lapja, ami 3 párhuzamosan beépített gombra volt ragasztva (leszáradt a technokol) A gombok egymáshoz technokollal lettek ragasztva, és mindegyik 1-1 3.3K-s ellenállással 5 V-ra felhúzva (open collectoros kimenet). A gombok TÁKI (Rafi Lic.) Hall-generátoros nyomógombok voltak. Volt külön Shift, és CTRL lock (bentmaradós gombok), és külön kurzor vezérlés. Egyszóval akkoriban full extrás valami volt.

Minden gombról 1-1 vezeték ment a panelra ( raszter próbapanel), amelyen a HW könyvben lévő kapcsolás lett megépítve. Egy 5 V-os hálózati tápegység (trafó + eir+ stabilizátor) látta el külön árammal. A Primo-hoz egy 10 eres szalagkábellel csatlakozott, a Pimó saját billentyűjét ki lehetett 1 kis kapcsolóval kapcsolni. Egy tüskés csatlakozóaljzat volt a Primo oldalára szerelve, és ide kellett dugni a billentyűzet csatlakozóját.

A trafó egy VT Sztár TV képeltérítő transzformátora, ami eredetileg PCL 85-ös tip. eltérítő cső transzformátora (függöleges eltérítés).
A tápegység az Elektronika Hobby 80 c. könyv (M.K.) egyik tápegység kapcsolása, 7805 IC-vel, a könyvben megadott Nyák-rajzzal megépítve.

A billentyűzet elektronika egy dupla ESZR (kétoldalon fóliás, galvanizált) próbapanelon készült, huzalozással. A kapcsolása megegyezik a Primo HW füzetben megadott érinto billentyűzet kapcsolással, de tapogatós fólia helyett a Hall generátoros billentyű gombok TTL szintű kimenete van bekötve.

A Hall elem egy, a mágneses tér hatására az ellenállását változtató alkatrész. a billentyűgomb lenyomásával az érzékelő chip előtt egy kb. 1.5x1.5 mm-es kis mágnes mozdul el. 2 tranzisztor végzi az erősítést és a jelformálást, a kimenet open kollektoros, e zért egy 3.3 K-s ellenállással 5 V-ra van minden gomb felhúzva. A gombokat a TÁKI gyártotta, RAFI liszensz alapján. a 70-es és 80-as években ezeket a gombokat elterjedten használták. Később készült egy alacsonyabb változata is, ahol a Hall-érzékelo egy 4 lábú IC tokba került, a jelformáló erősítővel (monolit felépítésű chip volt, egy sorban a 4 kivezetéssel) Ez a kivitel már Smitt-triggeres kimenettel készült. igazából 2 kimenete volt, egy normál és egy invertált. Szinte az összes magyar professzionális billentyűzet ezzel a gombbal készült.

(Miszlai Péter)