A Primo gyártása a Sárisápi "Új Élet" Mezőgazgasági Termelőszövetkezetben történt. A gyártásról Gerendás Sándor küldött egy korabeli riportfilmet, ami megtekinthető a Youtube-on:

Közvetlen Youtube elérés a képre kattintva:

A videóban is nyilatkozó Simon János ezt a következőkkel egészítette ki:

Mikor készült a sárisápi riport?

Emlékezetem szerint '84 második felében a nyáron, vagy kora ősszel, mert nagyon szép idő volt.

Ki készitette, milyen célból?

Az MTV, valamilyen mezőgazdasággal foglalkozó műsorában mutatták be, illusztrálandó a technológiai fejlettséget.

A gyártás alapvető problematikája az alkatrész ellátás volt. NDK-s és szovjet gyártmányú IC-k a standard eredetihez viszonyítva lényegesen nagyobb szórásúak voltak.

Az alaplapok a gyártást követően, beültetés előtt még a NYÁK gyártó üzemben a (nyugat)német ATG által gyártott NYÁK teszteren kerültek ellenőrzésre. Ez nagyfokú biztonságot adott a beültetéshez. A gyártásnál ez azt eredményezte, hogy NYÁK hibákkal nem kellett számolni.

Az első buktatót a tapperes billentyűzet jelentette. Kiderült, hogy a szovjet multiplexerek képtelenek együttműködni egymással válogatás nélkül (Texas, vagy egyéb nem szocialista gyártmányúak problémamentesen működtek). Annak ellenére, hogy az EMO érdekelt volt a PRIMO-ban, mégsem lehetett megfelelő alkatrészhez hozzájutni (valószínű, hogy ár, vagy import korlátozás miatt).

Fejlesztésre került a multiplexer válogató eszköz. Ennek beállítása a gyártáselőkészítésbe biztosította, hogy az elkészült billentyűzetek csak elenyésző része bizonyult hibásnak a gyártásközi MEO-zásnál.

A sorozatgyártásnál célműszerek segítették a funkcionális egységek gyártásközi ellenőrzését, majd a végellenőrzés 24 órás égetéssel fejeződött be.

(Gerendás Sándor)