A Zombi szoftver kifejlesztésének ötlete 2011 augusztusára tehető. Mivel a Primo .ptp formátum adott volt, jó lett volna egy olyan szoftver is, ami támogatja egy PC-s szövegszerkesztővel írt Z80 assembly forráskód átalakítását erre a formára. Egyrészt azért, mert lehet nálunk olyan régi program, mely nem magnószalagon maradt meg (nálam pl. papíron), másrészt, hogy az ezután írt programok kényelmesen elkészíthetők legyenek egy PC-s szövegszerkesztővel, és gyorsan futtathatók az emulátorokkal. Továbbá egymás között elég legyen az olvasható Z80 forrást megosztani, a futtatására könnyen képesek legyünk.

A project kezdetben a "z80ptp" nevet viselte, mivel eredetileg csak az volt a cél, hogy a Primo .ptp formáját támogassa. Nekem is Primo számítógépem volt, erre fejlesztettem kisebb programokat az 1980-as években, és jelenleg is ezeket az emulátorokat használom. Azonban ha távolabbra tekintünk, és másokkal beszélgetünk, hamar rájövünk, hogy érdemes a hatókört kiterjeszteni más Z80 processzor alapú gépek irányába. Így tehát a cél az lett, hogy olyan formátumokat is támogasson, melyek leírása hozzáférhető.

A project fő eleme a Z80 fordító, mely gépi kódra alakítja a forrást. A szintaxis a Microkey Primo levelezőlistán résztvevő tagokkal közösen lett kialakítva, de pár egyéb fejlettebb képesség nem került bele, például: makrók használata, include, stringek kezelése. Ezek megvalósítása a fejlesztési időt jóval meghosszabbította volna, és eredetileg én sem terveztem egy mindent tudó komplex fordítót.

A Zombiról további információkat a honlapján találhattok:

Keresztes József (xesj.hu)