Orvos Gábor a Facebook retró csoportban tette közzé bejegyzések formájában a Vaterán beszerzett Primo "moddolását", ez található az alábbiakban.

1. Primo "Bésítés" - útmutató képekkel, lépésről lépésre

Mivel néhány hete már dolgozom ennek megvalósításán, és sehol nem találtam részletes leírást, gondoltam, összeállítok egyet, hátha más is belevágna...

Az alábbi információk forrása nagyrészt a http://primo.homeserver.hu, pl. CDOS:

http://primo.homeserver.hu/html/hardvercdos.html

illetve az onnan letölthető anyagok (pl. Primo Füzetek - Hardver).

Aki rendelkezik A-s Primoval (A32, A48, A64), az néhány egyszerű alkatrész-beforrasztással és egy EPROM-cserével/újraírással feltuningolhatja a gépét. Persze a billentyűzet marad kapacitív érintős, de a joystick (ehhez illesztő beszerzése még folyamatban van, hála Durst Lászlónak és Sztojanov Péternek) és a Commodore-kompatibilis lemezmeghajtó, vagy annak valamelyik modern ekvivalense (pl. SD2IEC) nagyságrendekkel tudja növelni a gép használhatóságát/élvezeti értékét. Utóbbit tudtam tesztelni, tapasztalataim alább következnek!

Hozzávalók:

A fenti alkatrészeket az alaplap megfelelő helyeire kell beforrasztani. Sajnos ez nincs külön jelölve a panelon, de a kapcsolási és a beültetési rajz alapján nem nehéz megtalálni. Ezeket sárgával kiemeltem a jelzett dokumentumokon, feltöltöm ide. Ráadásul le is fotóztam, mi hova kerül. A fényképeken sárga ellipszis jelöli az alkatrészek leendő helyét az 'előtte' fotón, szintén sárga keretezés pedig az 'utána' képen.

Maga a művelet nem túl bonyolult, inkább technikailag nehézkes: elég zsúfolt a NyÁK, a forrpontokat részben lakk fedi, igazi szocialista kisipari kivitelezés...

Az IC-k beszerzése sem mindig egyszerű, pl. 74LS365-öt nem is találtam már sehol, helyette nagy' nehezen vidéken sikerült 74HC365-höz jutnom. A többi alkatrész, ha egy helyen szeretnénk megvenni, beszerezhető pl. innen (webshopjuk is van, ami vidékieknek külön öröm):

https://www.hqelektronika.hu/hu/

Javasolt az IC-ket foglalatba rakni, hogy később, szükség esetén (pl. meghibásodás) cserélhetőek legyenek.

Mikor készen vagyunk, érdemes egy multiméterrel ellenőrizni, hogy minden érintkezi-e mindennel, aminek kell (ismét a kapcsolási és beültetési rajzokra utalnék).

Nekem pl. mindhárom IC foglalat 2-es lábát nehezen sikerült beforrasztani, szisztematikus hibára gyanakszom.

Az #1-es EPROM cseréje különösen problémás lehet, az alaplapot mindenképpen kíméljük, a homeserveres leírás is az IC lábak levágását javasolja a tövüknél, majd egyenként történő kiforrasztásukat.

Szerencsére az enyém alapból foglalatos volt, de így is szívtam vele, mert a benne lévő '82-es Intel EPROM-ot nem tudtam újraprogramozni (21V-ot igényelt volna ehhez, az újabb írók viszont max. 18V-ot tudnak). Ugyanígy jártam a Kínából rendelt ST 2732A-kkal. Végül Durst László megírta nekem az egyiket, ezúton is kifejezem hálámat irányába. Második körben NM 27C32-ket rendeltem Aliról, ezek még nem értek ide, tapasztalataimról be fogok számolni.

Egy nagyobb kapacitású 27C-s EPROM is megoldást jelenthet, ezek viszont nem DIP-24, hanem DIP-28 kivitelűek, így a lábakkal bűvészkedni kell (plusz legalább egy DIP-24 és DIP-28 foglalat beszerzése ajánlott, hogy ne közvetlenül az EPROM lábait kelljen hajlítani/forrasztani).

Mikor a rendszer hardveres része elkészül, következik a szoftveres 'szívás': valahogy a CMD tokenezésű 'boot file'-t rá kellene varázsolni a meghajtóban lévő médiumra. Természetesen rögtön SD2IEC-cel próbáltam, amivel nem is sikerült első körben. Hiába nyomtam a BRK+RESET kombót, nem töltött be a CDOS. Az alapvető problémát az okozza, hogy a Primo, a C64 és a Win10 karakterkészlete eltér egymástól, így PC-n akárhogy ügyeskedtem, nem sikerült összehozni a dolgot. Maradt hát a 'fapados' módszer: szerencsére a homeserveres honlapról letölthető a szükséges file Commodore-os disk image formájában (BOOT40.D64/BOOT80.D64), ezt 'írtam ki' C64+SD2IEC+C1541+CBM Command használatával 5,25"-ös floppyra, majd erre másoltam rá a többi programot (játékot). Mint a screenshoton is látható, C64-en nézve a boot file neve inverz nagy "E", ez Primón "CMD"-ként jelenik meg (ez a 'felfelé mutató nyíl' tokenezve), Windows/Total Commander alatt meg "ů"-nak látszik, ha megfelelő pluginnak belekukkantok a .D64-be, akkor viszont sima kis "e".

Mindenesetre így már működött a rendszer, a floppymeghajtót a Primóhoz csatlakoztatva, BRK+RESET kombóra szépen bejött a "Commodore Serial Bus Handler 1.0 (c) BME-KSZK, 1985." felirat, "Ok" prompt, ahogy kell.

A következő meglepetés a tartalomjegyzéknél ért, ami a "cmd $" parancsot kiadva megállt a lemezcímnél. Na, mondom, ennek annyi, lefagyott a rendszer! De aztán nyomkodva a billentyűzetet, szépen, soronként írta ki a fájlokat. Mint a 'Primo Floppy Kezelő - CDOS' nevű Primo füzetből később megtudtam, ez nem bug, hanem feature (4. oldal alja): '(A parancs kiadását követően) ... egy tetszőleges billentyűt kell nyomnunk, hogy fusson a lista. Ha egy részletét jobban akarjuk szemlélni, csak el kell engedni a billentyűt. A BREAK gomb megérintésével a katalógus listázása abbahagyható.' Egy olyan Commodore-on nevelkedett parasztgyereknek, mint én vagyok, ez teljesen váratlan volt: ott alapból gyorsan fut a listázás, amit a CTRL gomb nyomva tartásával lehet lassítani, RUN/STOP-pal meg megállítani.

Az újabb buktató a programok betöltésénél a fájlnevek kis/nagybetűs voltából eredt (lásd a fentebb jelzett kiadvány 4. oldalának közepén): 'Fontos ügyelnünk arra, hogy ... a diszk különbséget tesz a kis és nagybetűk között!'. Ez már csak azért is érdekes, mert a C64 alapból nagybetűket használ, a Primo viszont kicsiket. A tartalomjegyzék akkor lesz nagybetűs, ha a fájlnevek egyébként kicsivel vannak pl. Total Commander-ben. Ha nagybetűket használunk, akkor pl. a "Torpedo"-ból ">ORPEDO", a "PC-Man"-ból "/ERR-+AN" lesz, de néhány esetben még tokenezhetünk is, pl. a "Bombazas (198x)(-)" "BOMBAZh1"aláhúzásként jelenik meg, és akkor még az olyan cifra fájlnevekről, mint "*ORFRENOTCALLAND CALL" nem is beszéltünk (valószínűleg "OSZKAR A" volt eredetileg).

Röviden összefoglalva ajánlott a kisbetűk használata és az ékezetek kerülése.

Most, hogy a C1541-el üzemel a rendszer, jó lenne végre SD2IEC-el is működésre bírni. Erre ugye közvetlenül nem tudom kiírni a BOOT40.D64-et, mi legyen hát? A homeserveres CDOS-leírást követve az SD kártya gyökérkönyvtárába bemásoltam a BOOT40 fájlt, majd magnóról (na jó, WAV-ból) betöltöttem a CDOS-II.-t. Ez ugye alapból .ptp-ként tölthető le az említett honlapról, az elérhető ptp2wav konverter viszont 64-bites Win alatt nem fut. Én végül az Ultimo emulátor segítségével oldottam meg a WAV-vá alakítást, elég körülményes módon (először betöltöttem egy magnós másolóprogramot, majd azzal cdos-ii.ptp-t, majd nyitottam egy WAV-ot, aztán Record (F5), aztán SAVE az emulátorból/másolóprogramból, aztán megint F5, végül WAV bezárása). Lényeg, hogy működik a dolog, és hogy másnak ezzel már ne kelljen vacakolnia, feltöltöm ide mindkét (cdos és cdos-ii) WAV fájlt.

Aztán jött az átnevezés problémája, nálam a

CMD PRINT "R:"+chr$(133)+"=BOOT40"

parancs működött (SD2IEC a Primóhoz csatlakoztatva, benne a BOOT40-et tartalmazó SD-kártya (a .PRG kiterjesztést hagyjuk el, az SD2IEC azt alapból hozzáteszi), a CDOS-II pedig előzőleg WAV-ból betöltve).

Ezt követően már szépen bootolt a rendszer SD2IEC-ről is BRK+RESET-et követően, sőt, a megszokott parancsok is működnek, csak más formátumban (a már korábban többször emlegetett Primo CDOS füzet 11. oldalának közepétől): 'Bár a legfontosabb diszkparancsoknak létezik megfelelőjük a CDOS-ban, a fennmaradók használatához szükség van a parancs- ill. hibacsatorna kezelésére. Ezt a következő alakban tehetjük meg:

CMD PRINT printlista

Ez az utasítás a lemezegység parancs-csatornájára küldi a printlistának megfelelő értékeket. A megfelelő Commodore-alak:

OPEN 15,8,15,printlista : CLOSE 15

Tehát pl. ha az SD-kártya 'primo' könyvtárába szeretnék bejutni bootolás után a gyökérből, azt nem a C64-en megszokott

OPEN 15,8,15,"CD:PRIMO" : CLOSE 15

utasítással tehetem meg, hanem annak

CMD PRINT "CD:PRIMO"

Primós megfelelőjével.

A trükkös része még a lemezkezelésnek, hogyha valamit elírunk, vagy nem jön össze, a képernyőn nem mindig jelenik meg hibaüzenet, olyankor csak a floppy LED villogásából lehet tudni, hogy baj van. A CDOS-nak külön parancsa van a hibacsatorna kiolvasására és képernyőre történő kiíratására (CMD ERROR).

Mint a fentiekből is kitűnik, elég sok vesződség volt ezzel a projekttel, még a gép beszerzését követően is, ami már önmagában nem egyszerű/olcsó mulatság. Mégis miért éri meg ez a sok fáradtság? Egyrészt nálam elvi kérdés, hogy a retró gépparkot, ha már megszereztük, használni is illik! Nyilván nem folyamatosan (annyi időm sajnos nincs), de alkalomadtán, mikor összejön a család/baráti kör, akkor igenis elő kell venni, és be kell kapcsolni, évente legalább egyszer! Másrészt én már gyerekként floppy mellett szocializálódtam, számomra a kazettáról töltögetés maximum kényszermegoldás lehet. Szerencsére a fentebb leírtaknak megfelelően 'felokosított' Primóval az adattárolás sokkal megbízhatóbb és gyorsabb, mintha magnót használnánk.

Méréseim alapján Vili, a bányász pont 4 perc alatt töltődik be WAV-ból vagy szalagról, nem egészen 42 másodperc alatt valódi floppyról, és 33 másodperc (!) alatt SD2IEC-ről. Utóbbi esetben valószínűleg a mechanikus késlekedések (fej pozícionálás, mozgatás) kimaradása okoz némi plusz gyorsulást. Mint az a fentiekből könnyen kiszámítható, ez olyan kb. 6x-os sebességnövekedés jelent, ami még akkor is meggyőző, ha hozzáadjuk a CDOS lemezről való betöltésének idejét a rendszer indításakor (kb. 5-10 másodperc, ezt nem mértem). Igazság szerint rosszabbra számítottam, a Primo magnójának névleges adatátviteli sebessége 100 bájt/sec, a C1541-é olyan 350 körül van. SD2IEC-et használva kerülünk még a legközelebb Primo esetén ahhoz, amit talán kulturált háttértárnak lehetne nevezni.

Bízom benne, hogy ezen részletes leírás más barkácsoló hajlamúaknak is meghozza a kedvet a moddoláshoz! A végére még 2 kér(d)és:

1. Praktikus lenne valamilyen Commodore gépekről ismert FileBrowser-hez hasonló programot írni Primo-ra, az SD kártyán történő egyszerűbb navigáció érdekében. Nem tudom, ez mennyire lenne nagy munka, mivel teljesen más a processzor, gondolom, alapoktól kellene újraírni. Ha valakinek volna erre kapacitása, én a bétateszterkedést szívesen vállalom!

2. Ha van rá igény, próbáljak-e még 74HC365-öt szerezni? Csak egyet vettem, mert nem voltam benne biztos, hogy működni fog, és a pontos árát sem tudom megmondani, mert egyrészt kb. 2 hónapja volt, másrészt több alkatrészt vásároltam egyszerre, és csak blokkot kaptam, számlát nem. Ha mást is érdekel a dolog, akkor utánanézek, mindenképpen 1000Ft alatti áron fogok csak vásárolni, sokszor így is kész rablás ez a retrózás (legutóbb, mikor a Videoton TVC-mhez kerestem 74LS670-et, 2000Ft-ért tudtam volna szerezni, tiszta röhej).


Kapcsolás (színezett)

Beültetés (színezett)

Előtte (jelölt)

Utána (jelölt)

Játékok másolása

Config 1541

Tartalom cifra

Tartalom SD2IEC

SD2IEC CD tartalom

 

2. Primo kompozit video mod

Végrehajtottam a Hardver könyvben javasolt változtatást, hogy aránylag könnyen vissza lehessen csinálni, 2 jumpert építettem be, de elég egy sapka is. ;-)

Természetesen kapcsolóval is meg lehetne oldani a feladatot, de nem volt szívem a gépházat összefurkálni...

1. Az R61-es 220 Ohmos ellenállással párhuzamosan kötöttem egy 100 Ohmosat, az eredőjük pont 68 Ohm lett, számolással és mérés alapján is. A felső részét fixen forrasztottam, az alsó megy a jumperre. Elég nehezen megközelíthető munkaterület, északról a POWER csatlakozó, nyugatról egy kondenzátor, délről az #1-es EPROM, keletről pedig a proci határolja. Szerencsére nálam az utóbbi kettő foglalatos, így kikaptam a forrasztás idejére.

2. A 62-es IC 1-es lábát oldalvágóval tettem szabaddá közvetlenül a NyÁK-lap síkja fölött, majd kihajtottam oldalra. A jumpert az IC-től jobbra lévő pontozott területre raktam. Ennek mi célja lehetett eredetileg? Az enyémen matricanyomok vannak, nem tudom, mi lehetett ráragasztva. Még nem pucoltam le, de egyszer eljutok odáig is.

Ha a felső jumper zárva van, az alsónak nyitva kell lenni, és fordítva.

Az eredmény meggyőző, 2 screenshotot (előtte-utána) raktam fel összehasonlítás céljából.


Primo video marked cut


R61 SAM 4030

IC62 SAM 4028

Vili előtte

Vili utána

 

3. Processzor órajel váltás 2,5MHz és 3,75MHz között

Tegnap megint módosítottam kicsit a Primómon, kapott egy rendes jumpert, hogy lehessen a processzor órajelét 2,5 és 3,75 MHz között váltani. Utóbbi esetben a programok másfélszeres sebességgel futnak, ami nem feltétlenül előnyös pl. amúgy is gyors játékprogramoknál (Vilivel próbáltam), és a primo.homeserver.hu szerint változnak vele többek között a magnóra rögzítéssel kapcsolatos dolgok is. Ez utóbbit nem próbáltam, floppyról szépen tölt, ugyan az adatátvitel sebessége így már nem gyorsul tovább (nyilván a Commodore soros protokoll fix sebessége miatt).

Ugyanakkor kezdem a gép külsejét is csinosítani, a billentyűzet fóliát már legyártattam, de egyelőre nem merten lecserélni a régi, enyhén viseltes, de jól működő darabot. Mindegy, tartaléknak jó lesz.

A hátlappal szerencsém volt, mert a szomszédos Art Copy-ban találtam olyan műanyag lemezt, ami kinézetre is eléggé hasonlít az eredeti takarólemezhez (egyik oldala fémesen csillog, a másik fekete), a vastagsága meg pont stimmel. Sniccerrel könnyű vágni, fúrni már nehezebb (elmászik a fúró, hiába végeztem előtte kisebb átmérővel előfúrás), de a célnak megfelel. Az élcsatlakozó helyét viszont nem vágtam ki, egyrészt oda nem valószínű, hogy bármit csatlakoztatnék, másrészt ha mégis, akkor már egyszerűbb az egész takarólemezt kivenni, harmadrészt csak bemegy rajta a por.

A burkolat felső részének retrobrightolásán is gondolkodtam, de úgy tűnik, az enyém alapból sárga volt (belül is ilyen), az alja meg barna, tehát nem az a szürkésfehér, amit a későbbi modelleknél megszokhattunk. A másik, hogy a teteje kívülről kissé inhomogén, a szellőzőrács és a billentyűzet között sárgább, valószínű a végeredmény sem lenne teljesen konzisztens. Úgy néz ki különben, mint az AT-Vlogon bemutatott modell:

https://www.youtube.com/watch?v=Oc3Ul-s2bS8

Szóval szerintem ez gyárilag ilyen, és nem biztos, hogy az "idő vasfoga" kezdte ki...

Még a PSU bedobozolása hátra van, utána késznek tekintem a projektet.

Gondolkodtam még a 256 soros videokimeneten is, de arra nem nagyon készült szoftver, az összes létező program képe meg így valószínűleg torznak tűnne.


Órajel

Jumper

Előtte

Utána

Külcsín

 

4. Primo tápegység pótlása

A korábban vaterázott Primo táp nélkül érkezett, így átmenetileg átalakított PC-s tápról hajtottam meg. Ez működött ugyan, de hosszabb távon kényelmetlen az AT(X) PSU nagy mérete és zajossága miatt, ráadásul nem is esztétikus megoldás.

Így aztán rendeltem Kínából egy Q-60B-t, ami 4-féle feszültségértéket is lead: +5V, +12V, -5V és -12V. Primo esetén az első háromra lesz szükség, más retró gépek a standard +5 és +12 Volt mellett -5V helyett -12 Voltot igényelnek (Amiga, TVC, Spectrum +2), a PSU természetesen ezekhez is használható. A táp nem volt drága (éppen futó akciótól és devizaárfolyamtól függően szállítással 4-5000Ft), rendben meg is érkezett, a szükséges feszkókat leadta. Ami még hasznos, hogy a pozitív feszültségeket trimmerrel lehet állítani (igaz, egyszerre a kettőt), ami indokolt is, hiszent pont +5V-ra belőve a tápot nem indult el a gép! Rámértem a PC-s PSU-ra, az bizony 5,3V-ot adott le terheletlenül az 5V-os vonalon, azzal pöcc-röff ment minden. Óvatosan emeltem hát a kimeneti feszültséget, olyan 5,1V fölött már indult a rendszer, de néha elkezdett magától gépelni (főleg Space), és időnként a kis- és nagybetűk is keveredtek (mintha a Shiftet lenyomnánk időnként). Utánaolvasva ez a bizarr viselkedés a kapacitív érintőbillentyűzet felépítéséből következik, ahol a legnagyobb (és ennek következtében legérzékenyebb) felszín a Space, a második helyezett pedig a Shift (a kettő össze van kötve). Szaniszló István írta is korábban, hogy ő az épített gépénél berakott a Shiftnél egy 15, a Space-nél meg egy 50pF-os kondit sorosan kapcsolva, ami javított a helyzeten. A kis/nagybetű váltakozásról pedig már Dr. Simonyi Endre is említést tett a Mikro Magazin 1984/6-os számában, fotóval illusztrálva ("... a kis- és nagybetűk keverése (lehet, hogy csak egyedi hiba?) ... mindenesetre véletlenszerűen jelentkezik, és hibás működést okoz"). Aztán a helyzet 5,25V-nál rendeződött, minden úgy működött, ahogy kell. Később a videojel glitchcselt időnként (ezt a domino DIN csatlakozó 2-es lábáról vezettem el, nem akartam sem a házat megfúrni, sem az RF-modulátort kidobni), úgyhogy végül újraforrasztottam a tápaljzat összes lábát a NyÁK-on, így végleg megoldódott a probléma, és a tápfeszt is vissza tudtam venni 5,13/12,21V-ra.

Tápalternatíva lehet még a T-50A, ebből is rendeltem egyet, de a csomagot biztonsági okokból visszafordították, most jelenleg refund van folyamatban, aztán próbálom újrarendelni. Méretre azonos a Q-60B-vel (159x97x38mm), ára párszáz forinttal olcsóbb. Ezen csak 3 DC feszkó jön ki, +/-5V és +12V (tehát a -12V hiányzik, Primóhoz nem is kell).

A következő lépés a kábelek beszerzése volt. A Power kábelt egy szétégett magnetronú mikrosütőből mentettem, szép fekete, jó vastag, hossza bő méter, pont megfelel!

Az egyenáramú oldallal nagyobb bajban voltam, olyan 4-eres tápkábelt (3 DC + 1 GND), ami átfért volna a dominó DIN törésgátlóján, nem találtam. Sebaj, egy működésképtelen QuickShot joy kábelét hasznosítottam újra, aminek nem túl vastagok az erei, de van belőlük 7 (4 irány, 1 fire, 1 föld és 1 +5V-autofire-höz), ezeket újraosztva (3db GND, 2db +5V, 1-1db +12 és -5V) már bírniuk kell a terhelést. Így is van, hiszen a +5V-on kb. 4 Watt, a +12-őn 2 Watt kell "átférjen" (a -5V-os ág csak elhanyagolható teljesítménnyel van terhelve, a ruszki RAM-okon kívül más nem használja). A kábel hossza pont jó (170cm), átmérője is megfelelő (5mm), átfér a dominó csatlakozón még az árnyékolt videokábellel együtt is, ráadásul törésgátló is van rajta.

A másik sarkalatos kérdés a domino DIN dugó beszerzése, ami nem könnyű, főleg vidéken. Még jó, hogy idén január végén, mikor legutóbb a fővárosban jártam, vettem a HR Elektonikánál kettőt is, mert azóta egyet a TVC-mhez, egyet meg most a Primóhoz fel is használtam (igaz, éppen csak sárga volt nekik készleten):

http://www.hrelektronika.hu/

Lehetséges (online) beszerzési forrás még a Kovács Elektonika:

https://www.kovacselektronika.hu/product/csatlakozo-kabel-vezetek/audio-csatlakozok/tuchel-domino-dugo-5p-hirschmann

Így összedrótozva a rendszert már szépen működött minden, de egy tápkapcsoló és valami burkolatféle még hiányzott a PSU köré, nehogy "áramot fogjon a gyerek" (3 vásott kölyköm van).

Így a következő, és ezen projekt során az utolsó lépés a megfelelő műszerdoboz, és a hozzá való "bepattintós" kapcsoló kiválasztása volt. A Kontha Elektronika webshopjában néztem szét, találtam is egy méretre megfelelőt (Műanyag doboz "CX4" FEKETE 4CSAV.):

http://aruhaz.konthaelektro.hu/index.php?p=shop/product&pID=10785

Ez 185x114x66mm-es, tehát a tápot beszerelve (én az alsó lemezre csavaroztam rá 5 helyen, de oldalt is vannak rögzítő furatok a PSU-n) körben még marad is pár milliméter, kényelmesen belefér. Könnyű dolgozni vele, az anyaga jól alakítható (fúrás-faragás). Gondolkoztam szellőzőfuratok kialakításán is a jobb passzív hődisszipáció érdekében, de annyira nem melegszik a kínai táp, hogy végül nem furkáltam össze a burkolatot. A gyári "grillsütőnél" (ahogy olvastam, üzemi hőmérséklete belül 70-80°C) mindenképpen kevesebb hőt termel.

Az összeszerelésnél arra érdemes figyelni, hogy az alsó-középső rögzítőcsavarok ne legyenek túl hosszúak, nehogy a PSU NyÁK-jába is belehajtsuk őket. A szélén lévők túloldalát anyával fogattam meg, azok nyugodtan lehetnek hosszabbak, nem baj, ha túlérnek. A műszerdoboz gyári rögzítőcsavarja vicc kategória, azokat hosszabbra és feketére cseréltem, mert így passzolt a gumilábakhoz (ezek nem tudom, honnan vannak, talán másik műszerdobozhoz adták, már nem emlékszem). Mivel a gumilábak kb. 5mm magasak, és a közepük süllyesztett, a csavarfejek nem karcolják össze a felületet, még vagy 4mm hely marad is a doboz 'hasa' alatt.

Próbáltam úgy összeállítani az egészet, hogy méretében-formavilágában-a kapcsoló színében-elhelyezésében azért emlékeztessen az eredeti Primo tápra (jó lenne olyat látni egyszer személyesen, fotókból indultam ki jobb híján). A végén még kapott egy címkét az aljára, így éreztem teljesnek a képet.

Összefoglalva a korábbi modokat:

  1. Commodore soros és joystick port kiépítése (EPROM-égetés kapcsán ismét köszönöm Durst László segítségét!)
  2. Kompozit video mod - a "szaggatás" kiiktatásával
  3. Jumper beépítése a processzor órajelének emelhetősége érdekében (2,5<->3,75 MHz)
  4. Tápegység pótlása/összeállítása
  5. Új hátlap készítése és új, színben passzoló billentyűzet-fólia legyártatása (utóbbit még nem ragasztottam fel).

Amire külön büszke vagyok, hogy az eredeti burkolatot (a hátsó takarólemezt is beleértve) nem fúrtam-faragtam sehol, és a módosítások nagy része funkcionálisan könnyedén visszaalakítható (jumperek használata).

A kész konfig most már rendben van, dobozt is kerítettem neki, amiben a táppal éppen elfér. Az aljára vágtam vastag sárga szivacsot, és a gép köré antisztatikus zacskót és buborékfóliát. Egyelőre elkészültem a projekttel, folyt. köv., ha megjön a joystick illesztő (ha jól számolom, még egy bő hónap - 6 hét)!


Case open

Kábelekkel teteje

Bottom címkével

Alatta

Doboz címke

Konfig

Hátlap

Konfig közel

Doboz

Mindenkinek köszönöm, aki ezt a hosszú bejegyzést végigolvasta!

Orvos Gábor