A Primo A64-es géphez Paller Gábor készített CP/M operációs rendszert. Ennek egyes részleteiről a Riportok oldalon olvashatunk.

A CP/M futtatásához szükség volt a következőkre:

Gábor eredeti gépében a RAM-ok valamint a BIOS-t tartalmazó EPROM-ok belapozását a következő kártya oldotta meg (a képek rákattintva nagyíthatók):

A CP/M lapozó (memóriabővítő) kártya
Csatlakozás az alaplaphoz
A CP/M lapozó kártya a gép dobozában

Rózsa Miklós jóvoltából előkerültek az eredeti kapcsolási rajzok, alkatrészlisták és rövid magyarázatok mind a CP/M lapozó (memóriabővítő) kártyáról, mind pedig a floppy illesztésről. Ezeket találhatjuk meg az alábbiakban; TIFF formátumban tölthetők le illetve PDF formában on-line is nézegethetők.

Lemezvezérlő: Összefűzött dokumentáció (PDF)
  Leírás
  Kapcsolási rajz
  Alkatrészjegyzék
  Beültetési rajz
  Tápegység
  WD1793 leírás (angol HTML)
Memóriabővítő: Összefűzött dokumentáció (PDF)
  Leírás
  Kapcsolási rajz
  Beültetési rajz

Rózsa Miklós a következőket fűzte hozzá a beszkennelt rajzokhoz:

  1. A beültetési rajzok nálam sem láthatóak, csak az alkatrészek akkori "orientációjára" adhatnak támpontot.
  2. A lemezvezérlő rajzán az IC3 pozíciójú 74LS367 IC típusát én akkor (tizenöt évvel ezelőtt) 74LS365-re javítottam valami miatt. Az okokra nem emlékszem pontosan, de az eredeti jelölés a rajzon a 74LS367 volt. Viszont az alkatrészjegyzéken LS365 van. Szerintem a kapcsrajzban ez egy elírás volt, ezért javítottam.

Szalai István és Mogyorósi Attila jóvoltából előkerült a két CP/M EPROM tartalma. A 2 kbyte-os a memória legfelső részén, a képernyőmemória alatt helyezkedett el, a 4 kbyte-os pedig a memória alsó 16 kB-os részén volt belapozható. A 2 kbyte-os részben van a bekapcsolás utáni menü (BASIC illetve CP/M kiválasztása, magyar és angol billentyűzet váltás, képernyő méretezés).
A CP/M verziószáma: CP/M BIOS V1.6 by Gabor Paller. Last changed: 28.01.89.

2716-os EPROM (2 kbyte): EPROM tartalom
2732-es EPROM (4 kbyte): EPROM tartalom

A CP/M a következő menüből indítható (képernyőfénykép):


A Paller Gáborral készült riport szerint a Primo CP/M alapja a Homelab gépekhez korábban készült CP/M implementáció volt. Riba Zoltán jóvoltából egy 800kB-os lemez image (2 oldalas, DD, 80 track/oldal, 5 sector/track és 1024 byte/sector formázással) rendelkezésre áll a Homelab (pontosabban Brailab) CP/M-ről. Az image az OmniFlop programmal készült.

Homelab (Brailab) CP/M Floppy image

 

(Paller Gábor, Rózsa Miklós, Szalai István, Mogyorósi Attila, Riba Zoltán, Majzik István)